
Democratischere besluitvorming in Nederland faciliteren voor de NWO
Duizenden inzendingen ontvangen via een gebruiksvriendelijk digitaal platform
Doelstelling
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) financiert duizenden toponderzoekers aan universiteiten en onderzoeksinstituten. Met subsidies en onderzoeksprogramma’s bepaalt NWO de koers van de Nederlandse wetenschap en bevordert het kwaliteit en innovatie.
NWO organiseert de Nationale Wetenschapsagenda. Dit landelijke initiatief biedt de wetenschap en de maatschappij een unieke kans om bij te dragen aan het debat over de belangrijke onderzoeksonderwerpen van de komende tien tot twintig jaar. Ook kunnen ideeën worden aangedragen voor grote kwesties die nu spelen. De Nationale Wetenschapsagenda moedigt wetenschappers, bedrijven en het brede publiek aan om samen de wetenschappelijke uitdagingen van nu aan te pakken.
WORTH kreeg de opdracht om een systeem te ontwikkelen dat:
- overweg kan met een groot aantal gelijktijdige gebruikers
- noodzakelijke data kan filteren en grote pieken in het netwerkverkeer kan opvangen
- robuust en gebruiksvriendelijk is
WORTH werkte aan deze oplossing vanaf de conceptfase tot aan de lancering, die live werd uitgezonden bij ‘De Wereld Draait Door’. Via het systeem zonden 7500 mensen meer dan 11.700 onderzoeksvragen en ideeën in.

"Met de oplossing die WORTH voor de Nationale Wetenschapsagenda heeft gebouwd konden we een praktische invulling geven aan onze plannen. Hierdoor kregen duizenden mensen de kans om mee te doen."
Prof. Dr. Alexander H.G. Rinnooy Kan, Voorzitter Nationale Wetenschapsagenda
De aanpak
Focus op gebruiksvriendelijkheid - Ondanks de korte doorlooptijd was het belangrijk om een gloednieuwe oplossing te ontwerpen. We adviseerden om ingezonden onderzoeksvragen in en gestructureerde database op te slaan, zodat deze eenvoudig kunnen worden geanalyseerd. We ontwikkelden een nieuw systeem, op basis van bestaande en beproefde componenten.
Gebruiksvriendelijkheid als belangrijkste uitgangspunt - Het systeem moest eenvoudig zijn in het gebruik. Na de livegang kan je online vragen inzenden die je graag wilt laten onderzoeken. We hielpen ze daarbij door richtlijnen voor het stellen van bruikbare vragen. Daarnaast ontwikkelden we een functionaliteit die gebruikers waarschuwde als een bepaalde vraag al was gesteld.
De juiste technologie gebruiken - We verwachtten dat het tv-programma ‘De Wereld Draait Door’ veel belangstelling zou wekken voor de Nationale Wetenschapsagenda. Daarom hielden we rekening met hoge pieken in het netwerkverkeer. Om de website tijdens de uitzending bereikbaar te houden, kozen we voor een betrouwbare hostingoplossing die voldoende capaciteit heeft om de pieken aan te kunnen.
Verder coördineerden we het werk van een aantal gespecialiseerde partners in dit project, waarbij we gedurende ontwikkeling load en gebruikerstesten uitvoerden plus security testen, om zo een betrouwbaar, gebruiksvriendelijk en veilig systeem op te leveren.
Resultaat
Een veilig en betrouwbaar digitaal platform - Om een betrouwbare, bruikbare en veilige oplossing te leveren, implementeerden we gebruikerstesten en load- en security testen.
Doelstelling van onze klant realiseren - NWO slaagde erin om het Nederlandse publiek bij de Nationale Wetenschapsagenda te betrekken: 11.700 vragen werden ingestuurd door bedrijven, universiteiten, wetenschappers en het brede publiek.
Een robuuste, schaalbare oplossing - 7500 mensen konden 11.700 onderzoeksvragen en ideeën insturen, met minder dan twintig support vragen.