Maak van digitale innovatie business as usual: 4 tips
Het is geen onbekend fenomeen, veel IT-projecten falen. Tegelijkertijd is een digitale voorsprong onmisbaar voor het bestaansrecht van organisaties. Zorg eerst voor een betere samenwerking met je stakeholders, collega’s, gebruikers of klanten en collega-bedrijven om van je innovatie proces business as usual te maken.
Als IT-verantwoordelijke wil je graag dat technologie een aanjager is voor groei. Digitale innovatie en het creëren van een voorsprong is de manier om dat te realiseren. Toch blijkt uit onderzoek dat weinig executives tevreden zijn met de manier waarop hun organisatie met innovatie bezig is. Een reden kan zijn dat het te langzaam gaat of dat er alleen kleine vernieuwingen worden doorgevoerd waardoor innovatie door de hele organisatie achterblijft. Terwijl innovatie onderdeel zou kunnen zijn van business as usual en substantiële impact zou moeten maken op de bedrijfsvoering en resultaten. Met de onderstaande vier tips kan je met jouw teams aan de slag.
Tip 1: Start klein, eindig groot
Herken je dit? De ontwikkeling van nieuwe producten verloopt traag. De kosten stijgen, maar de snelheid niet. De uitvoering is niet efficiënt en resultaten zijn moeilijk te voorspellen of te berekenen. Je producten komen maar niet op de markt. De besluitvorming verloopt traag of er worden helemaal geen besluiten genomen. Er wordt meer tijd besteed aan het bespreken van problemen dan aan het oplossen ervan. De koers is onduidelijk. Binnen de organisatie heeft men moeite om te bepalen welke zaken de hoogste prioriteit hebben. Kortom, jouw huidige model van ontwikkeling werkt niet zoals je zou willen. Dit vraagt om een totaal andere aanpak.
Mijn tip: Kies een flexibele aanpak die direct resultaat oplevert en waarbij continu kennis wordt gedeeld. Een aanpak die anders is dan traditionele of standaardmodellen. Denk groot, maar begin klein. Onderweg blijf je testen, automatiseren en itereren. Intussen verminder je de zogeheten 'technical debt'. Fouten elimineer je zo snel mogelijk. Je brengt voortdurend verbeteringen aan. En waar mogelijk schaal je snel op om innovatie en succes te bevorderen.
Tip 2: Zorg dat de neuzen dezelfde kant op staan
IT-verandertrajecten gaan vaak moeizaam, maar met de neuzen dezelfde kant op, wordt ontwikkelen leuk: collega's komen vol energie naar hun werk, de betrokkenheid en de productiviteit schiet omhoog waardoor deze teams eerder hun doelen halen en succesvoller zijn.
Mijn tip: een agile team kan vaak het verschil maken in een organisatie. Zo’n agile team, cross-functioneel, zelfsturend en flexibel, maakt het mogelijk om sneller software te ontwikkelen en te implementeren. Echter, een agile team staat niet garant voor creëren van waarde. Een high performing team is echter wel een team dat snel waarde kan leveren. Ze zorgen voor een hogere conversie, een betere online journey en minder vragen aan de klantenservice. Maar dat gebeurt natuurlijk niet op dag 1 en kan alleen als je team duidelijk weet waarom en waarvoor de software wordt ontwikkelt.
Tip 3: Werk samen van begin tot eind met verschillende schakels in de keten
Door samenwerking tussen schakels in de keten mogelijk te maken en te activeren maak je van de klantreis een wow-factor. Hierbij zijn goed design en technologie van belang om gebruikers het gevoel te geven: ‘Wat fijn, deze organisatie begrijpt mij’. Hetzelfde gevoel als wanneer je bij de garage komt, je auto inlevert, een vervanging krijgt, en de dealer al met de gemeente de parkeervergunning voor je vervangende auto heeft geregeld.
Tip 4: Help je team om innovatie onderdeel te maken van business as usual
Stel je eens voor dat je ook de echt complexe problemen kan oplossen. Je inzicht krijgt in de mogelijkheden voor innovatie met nieuwe technologieën, snel kansen kan ontdekken of kan inspelen op potentiële bedreigingen.
De sleutel tot succes, om op een andere meer flexibele manier te innoveren, is het inzetten van diversiteit van kennis en ervaring in een project groep en niet te blijven doen wat je altijd al hebt gedaan. Het houdt in dat medewerkers in het team zichzelf ook de vraag moeten stellen; in hoeverre ben ik zelf in staat om te transformeren? Dit kan door gebruik te maken van een zogenaamd Living Lab. Hier wordt door een groep van ‘gelijken’ (peers), vanuit meerdere bedrijven, onder begeleiding van innovatie experts gewerkt aan het ontwikkelen van oplossingen voor zogenaamde wicked problems. Problemen waar voorafgaand nog geen oplossing voor is te vinden.
Wat is een Living Lab?
Een Living Lab biedt bedrijven een unieke kans om digitale innovatie te versnellen en naar binnen te halen. Het concept is gebaseerd op een flexibele vorm van samenwerking georganiseerd rond een fysieke plek. Het Lab is een plek voor innovatie op basis van creativiteit, co-creatie en validatie van ideeën. Hier wordt gewerkt aan concrete oplossingen voor complexe innovatie vraagstukken, begeleiden van innovatie in deelnemende bedrijven met een hands-on aanpak en in de praktijk leren innoveren door medewerkers. Teams werken naast impactvolle oplossingen aan vaardigheden om innovatie effectief naar de eigen organisatie te brengen.