De 4 Grote Voordelen van Composable architecture.
In de digitale wereld vliegen termen zoals innovatie, flexibiliteit en verandering om je oren. En dat allemaal liever gisteren dan vandaag. Want stilstaan met een digitaal product staat gelijk aan achteruitgang op dit moment. Maar hoe weet je als Product Owner of IT manager welke keuzes op het gebied van technologie je moet maken om vooruit te kunnen, nu en in de toekomst?
Gartner adviseert: “Organisaties zijn voorbereid op één soort toekomst, maar moeten zich nu voorbereiden voor meerdere toekomstscenario’s.”
Dus om innovatief en flexibel te zijn, moet je voorbereid zijn om flexibel mee te bewegen. Is jouw organisatie al zo ingericht, dat processen zich aanpassen, mocht dat nodig zijn? Mijn tip om voorbereid te zijn op wat de toekomst brengt, is composable architecture. Waarschijnlijk heb je de term composable al eerder gehoord. Maar wat is composable architecture nu eigenlijk en wat zijn de grote voordelen?
Wat is composable architecture?
Laten we beginnen met uitleggen wat composable architecture eigenlijk is. Het antwoord zit in de naam. Composable, of vertaald ‘verwisselbaar’, zorgt ervoor dat je als organisatie makkelijk en snel wijzigingen doorvoert wanneer dat nodig is. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk?
Je kunt een composable architectuur zien als verschillende linkbare ‘eilandjes’. Die eilandjes zijn alle losse applicaties of micro-services die je aanbiedt. Deze applicaties en micro-services zijn constant in verbinding met elkaar door middel van API’s. Je kunt een composable architecture vanaf de grond opbouwen, maar de kracht van composable zit hem juist in het feit dat het ook toegepast kan worden op bestaande digitale architecturen. Alle nieuwe losse applicaties of micro-services link je dan door API’s aan je huidige digitale architectuur.

Vind je het idee nog wat vaag? Je kunt composable vergelijken met IKEA keukens. Daar heb je namelijk een aantal opties om uit te kiezen. Je stelt de keuken samen die jij nodig hebt met alle features die jij belangrijk vindt. Denk aan de kleur van de kasten, de grootte van het fornuis, de kraan, de kleur van het blad en ga zo maar door.
Hetzelfde geldt voor composable architecture. Je stelt je digitale architectuur samen met alle features die op dat moment belangrijk zijn voor de organisatie en voor de eindgebruiker. Je voegt makkelijk dingen toe en verwijdert features die de optimale user journey belemmeren. Zo bied je een betere klantbeleving doordat je de optimale journey samen kan stellen over alle verschillende applicaties en micro-services heen.
Dit zijn de 4 grootste voordelen van composable architecture
1. Sneller veranderen
Composable architecture heeft veel voordelen voor het futureproof maken van je organisatie. Om te kunnen innoveren en flexibel te zijn, moet je inspelen op wat de organisatie nodig heeft en dit combineren met wat de eindgebruiker nodig heeft. Dit kan een buyer, customer of employee zijn. Het is niet iets nieuws dat wensen en requirements heel snel kunnen veranderen. Als je echt luistert naar je gebruikers komt er vanzelf een stroom van vaak kleine, maar belangrijke, wijzigingen op gang. Door die wijzigingen door te voeren haal je als organisatie nog meer uit de applicaties die je hebt en voorkom je dat ze op een gegeven moment volledig vervangen moeten worden.
Door composable architecture toe te passen en alle eilandjes los te verbinden, is het makkelijker om één eilandje aan te passen. Door analyse kun je kleine stukjes optimaliseren en bijschalen. De rest van de eilanden blijven hetzelfde en hebben geen nieuwe release nodig. Dus als het echt nodig is, kun je een nieuwe release klaarzetten en het morgen na testen live zetten.
2. Weg technical debt
Één van de grootste pijnpunten in IT is technical debt. Technical debt ontstaat wanneer een nieuwe feature of digitaal product snel opgeleverd moet worden, en snelle oplevering een hogere prioriteit heeft dan nette code. Dit is voor één keer niet erg. Maar stel je voor dat dit meerdere keren gebeurt, dan wordt het steeds lastiger om nieuwe dingen snel en goed op te leveren omdat de codebase te groot en onoverzichtelijk is geworden. Het wordt een project op zich om deze technical debt weg te werken en de code te perfectioneren voor een volgende release.
Het voordeel van composable architecture is dat je je legacy en technical debt stap voor stap kunt aanpakken. Evolutie in plaats van revolutie. In plaats dat je eerst de hele technical debt weg moet werken en dan pas de feature live kan, kun je dit tegelijkertijd oppakken. Het grote voordeel is dat jouw legacy en technical debt niet langer een blokkade vormt. Je eindgebruiker krijgt die nieuwe services waar ze om staan te springen, terwijl jij langzaam je technical debt afbouwt.
3. Voorkom dat je data versnipperd raakt
Een andere irritatie bij Product Owners en IT managers is data. En nu denk je, data is toch juist goed? In een efficiënt, lerend bedrijf worden zoveel mogelijk beslissingen genomen op basis van de beschikbare data en dat gaat ook niet veranderen. Maar, wat doe je als er data mist? Of als er dubbele data binnenkomt? Of wanneer de kwaliteit van de data helemaal niet aan de eisen voldoet?
Als je niet oppast dan zorgt het toevoegen van nieuwe diensten, zoals een nieuwe propositie, een nieuwe marketingactiviteit, of een nieuw systeem dat wordt geïntroduceerd, voor nieuwe datasets, die geen onderdeel uitmaken van je bestaande datastructuren waar je rapportages op draait. Dat komt omdat die nieuwe diensten worden gerealiseerd op platformen die eigen databases hebben, met een eigen structuur. Referentiedata wordt dubbel ingevoerd en voor dat je het weet heb je én meer technical debt opgebouwd en een stap achteruit gezet als het gaat om het op orde krijgen van je data.
Bij een composable architecture zorg je ervoor dat data direct de juiste kant op gestuurd wordt en van de juiste plaatsen opgehaald wordt. Zo zorgen we ervoor dat er bij het introduceren van nieuwe user journeys ook meteen tech debt wordt teruggedrongen, en de datakwaliteit in de organisatie omhoog gaat. Wil je specifieke data naar je CRM sturen? Geen probleem! Dezelfde data wil je ook graag overdragen aan het SEO team? Komt helemaal goed. Je hebt zelf de totale controle over waar jouw data belandt, ook in the long run.
4. Altijd up-to-date
Stel dat je als organisatie vast zit aan één IT platform, dan ben je ook afhankelijk van hun product backlog en prioritisering. Wat nu als de update die jij nodig hebt pas komt in een nieuwe release over een maand? Daarnaast geven IT managers aan dat ze meer dan de helft van hun budget en tijd spenderen aan het updaten van hun ecosysteem zodat ze overeenkomen met de updates van deze IT platformen. Zonde van de tijd en het budget toch?
Wanneer je composable inzet is het veel sneller om één applicatie of micro-service te updaten wanneer dat nodig is. De resterende ‘eilandjes’ waar geen update voor nodig is, blijven gewoon hetzelfde. Makkelijk he? Met composable is jouw digitale product dus altijd betrouwbaar, veilig en up-to-date en besteed je je budget aan het verbeteren van je dienstverlening in plaats van aan het updaten van je single-vendor platformen.
Snel aan de slag!
Met composable architecture maak je een agile ecosysteem waarmee organisaties snel kunnen aanpassen en nog sneller nieuwe features live kunnen zetten. Meer informatie over composable technology? Plan iets in, dan bespreken we het samen.