top of page

Let's get this started!

Heb je een specifieke vraag of wil je graag ons advies? Plan dan een vrijblijvend online een afspraak in.

Nieuw DevOps platform met een gestandaardiseerde en bewezen workflow levert enorme tijdswinst op.

TBA Group is een snelgroeiend consultancy- en softwarebedrijf dat software inzet om de logistieke processen van havens, container terminals, luchthavens, fabrieken en andere logistieke systemen te optimaliseren. Teams van specialisten op het gebied van softwareontwikkeling voor deze sector werken elke dag aan het optimaliseren van de software, toevoegen van nieuwe features en ontwikkelen van integraties.


Container terminals over de hele wereld gebruiken de software van TBA voor het automatiseren van de aansturing van de vloot van voertuigen. Op deze terminals is continu alles in beweging om containers van het schip op het vaste land te krijgen. Gigantische kranen worden op afstand vanuit een kantoorpand op de terminal door mensen bestuurd. Er rijden vrachtwagens, bemand maar ook volledig geautomatiseerd zonder cabine, af en aan. TBA levert de software om al deze voertuigen aan te sturen om alle containers op de juiste plek te krijgen.


Enerzijds software voor simpele opdrachten zoals ‘Rij van A naar B om een container op te halen’. Anderzijds wordt software geleverd waarbij rekening gehouden wordt met de planning, zoals ‘Deze containers moeten van het schip gehaald worden, verdeel het werk zo effectief mogelijk onder de beschikbare voertuigen en kies de snelste route’. Is het voertuig bemand, dan verschijnt er een opdracht op het computerscherm zodat de chauffeur precies weet wat hij moet doen.

Containerterminal van TBA

Overzicht technologiëen

Git

Self-managed Gitlab on-premise

Industrie

Travel and logistics

Developer tools volgens industriestandaard

Op de containerterminals wordt continu gewerkt aan het verladen van containers naar vrachtwagen, trein of binnenvaartschip om producten zo efficiënt mogelijk bij de klant te krijgen. De logistiek op een terminal kan echter onvoorspelbaar zijn. Gaat een kraan boven het schip kapot? Dan moet het werk verdeeld worden over de andere kranen.


Daarnaast kan het erg druk zijn doordat er veel voertuigen op de terminal rondrijden en zijn delen van de terminal tijdelijk niet beschikbaar omdat er monteurs aan het werk zijn. Tel daarbij op dat er ook containers die aankomen die bijvoorbeeld gekoeld moeten worden. Lukt het niet om de container snel genoeg op de terminal te krijgen dan warmt deze langzaam op met alle gevolgen van dien.

De software moet daarom zeer stabiel zijn en een hoge uptime hebben zodat de software 365 dagen per jaar, 24 uur per dag beschikbaar is. Om dit mogelijk te maken wordt continu aan de unieke software oplossingen gewerkt. In de afgelopen 20 jaar is een groot innovatief software pakket ontwikkelt, maar lopen de ontwikkelteams tegen limieten.


De developers werken met zelf gebouwde test frameworks met automatische tests en een testrun gemiddeld duurt 6 tot 7 uur. Dit betekent dat zij niet continu kunnen doorontwikkelen, vaak wachten tot het eind van een sprint om code te testen en er daardoor hoge pieken op het DevOps platform ontstaan. Sneller feedback op de kwaliteit van de code, vaker kunnen testen en minder frustratie was voor TBA de trigger om naar goede tools die zich al bewezen hebben te kijken en hier het continuous delivery en DevOps proces op in te richten. Bijkomend voordeel is wanneer nieuwe developers aan de slag gaan bij TBA, ze vaak al bekend zijn met deze tools en er minder inwerktijd nodig is.


Een standaard manier van werken zorgt voor een boost in snelheid en kwaliteit van geleverde code. Developers krijgen snel feedback op code, stabiele testresultaten en leveren werk van hogere kwaliteit. Er meer tijd is voor programmeren, minder frustratie over het testproces en het onboarden van nieuwe collega’s is eenvoudiger. 

"We hebben de developmentpipelines en -workflows volledig gemoderniseerd. Als gevolg hiervan kreeg TBA een boost in consistentie en kwaliteit van releases."

Aimar Aareleid, Site reliability engineer

Nieuw DevOps platform voor developers om code te monitoren, testen en deployen

Na een positieve proof of value met self-managed Gitlab on-premise en DevOps platform is gestart met het implementeren van een nieuwe development pipeline. De eerste feedback vanuit de ontwikkelteams is positief, het testen loopt een stuk soepeler en deze inzichten worden gebruikt in het optimaliseren van de rest van het testproces. De teams zijn vooral enthousiast over het overzicht dat GitLab biedt met inzicht in verschillende componenten van de code en de snelheid waarmee je deze inzichten kan ophalen. De volgende stap is het implementeren van een aangepaste pipeline voor Java en C++. Ook staat de implementatie van een Devops job voor het testen van complete producten en jobs waarmee developers de software direct naar een specifieke klant kunnen deployen op de planning. Het doel is om de huidige zelfgebouwde teststraat op termijn geheel uit te faseren.

“We maken software die echt iets bijzonders kan, maar tegelijkertijd zijn we een normaal software bedrijf. Ik wil daarom graag een standaard voor software ontwikkeling neerzetten die door alle grote bedrijven ter wereld worden gebruikt. Dat helpt bij het aantrekken van nieuwe medewerkers en maakt het uitvoeren van automatische tests veel sneller.

Heiko Harders, Systeem Architect, TBA

World class software ontwikkeling voor container terminals wereldwijd

Tijdwinst in het ontwikkelproces: van automatische tests die een werkdag in beslag nemen tot testresultaat binnen 10 minuten

Modulair bouwen: alleen componenten testen waar code is gewijzigd

Geoptimaliseerd testproces: sneller feedback op de kwaliteit van de code en stabielere test uitkomsten

DevOps Best practices: ontwikkelaars kunnen zich focussen op de core business en eigen expertise en Iteratief innoveren: sneller aan wensen van klanten voldoen

Boost voor de ontwikkelteams

bottom of page